Parcul Naţional Ceahlău   @   Masivul Ceahlău

PARCUL NAŢIONAL CEAHLĂU - scurtă prezentare

Parcul Naţional Ceahlău acoperă o suprafaţă de peste 7.742,5 ha (din cele 38.448 ha cât ocupă ariile naturale protejate din judeţul Neamţ) fiind, după Parcul Forestier Vânători, cea mai mare rezervaţie naturală.

În scopul asigurării creerii unor zone de conservare şi ocrotire a genofondului vegetal şi animal existent, precum şi a unui cadru adecvat efectuării de cercetări şi vizite ştiinţifice, s-a instituit un regim special de protecţie pentru o zonă de cercetare ştiinţifică situată pe Masivul Ceahlău, în suprafaţă de 5.830 ha, cuprinsă între Complexul Lespezi, Piciorul Şchiop (la vest de Cabana Dochia) şi Scaunele Zeilor - Ocolaşul Mare la sud.

Rezervaţia Naturală Ceahlău

Rezervaţia Ceahlău a fost înfiinţată prin decretul 1625 din 1955. În 1990 Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului emite Ordinul nr. 7 prin care se constituie, pe lângă alte zone din ţară, Rezervaţia Naturală Ceahlău. Ulterior, prin Hotărârea nr. 15/24.12.1994 a Consiliului Judeţean Neamţ, este legiferată Rezervaţia Naturală Ceahlău.

Administrarea zonei montane Ceahlău se face de către Direcţia de Administrare a Parcului Naţional "Ceahlău" şi de Salvare în Munţi, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ. Această direcţie include şi Serviciul Salvamont Neamţ.

Flora este dispusă etajat, cuprinzând un complex de elemente fitogeografice cu origini diferite. Printre speciile rare întâlnite (peste 1100 specii de flori şi 90 specii de păsări şi animale) aici se pot aminti laricele din "Poliţa cu crini", floarea de colţ, capra neagră, râsul etc.

În Parcul Naţional Ceahlău sunt incluse următoarele categorii de arii protejate:

  • Rezervaţia ştiinţifică "Ocolaşul Mare";
  • Rezervaţia natural-botanică "Poliţa cu Crini";
  • Monumentele naturii: "Cascada Duruitoarea" şi "Avenul Mare".

Parcul Naţional Ceahlău este unul dintre puţinele complexe carpatine în care se mai găsesesc încă eşantioane nealterate ale naturii, lucru deosebit de important şi de apreciat totodată. Poate că de aceea Parcul Naţional Ceahlău reprezintă una dintre cele mai frumoase atracţii turistice montane din această zonă a ţării.

Informaţii suplimentare privind Parcul Naţional Ceahlău:

  • Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ
publicitate