Informaţii meteo-climatice   @   Masivul Ceahlău

Informaţii despre condiţiile climatice locale

Din punctul de vedere al condiţiilor climatice, Masivul Ceahlău se situează în cadrul unui climat temperat - moderat continental, în care se disting două etaje determinate de altitudine:

  • ţinutul climatic al munţilor înalţi;
  • ţinutul climatic al munţilor mijlocii.

Datele înregistrate indică temperatura medie anuală de 0,7 oC pe vârful Toaca şi 7,2 oC la poalele muntelui. Valorile maxime sunt înregistrate în luna iulie, când temperatura medie pe vârful Toaca se situează în jurul valorii de 18 oC şi respectiv în ianuarie, când se înregistrează o temperatură medie de -30 oC. În zona platoului înalt numărul zilelor cu îngheţ din timpul anului este în jur de 200, acest fenomen putând apărea şi în anotimpul de vară.

Nebulozitatea înregistrează valori ridicate datorate apropierii vârfului Toaca (1900 m alt.) de nivelul de formare a norilor. Astfel, nebulozitatea atinge maximum în anotimpul rece şi primăvara, iar în intervalul iulie-octombrie numărul zilelor senine creşte, având maximul în luna octombrie. Media anuală a precipitaţiilor în Masivul Ceahlău este de peste 700 mm, din care 60-75% se înregistrează în perioada de primăvară şi vară. Precipitaţiile sub formă de zăpadă pot să cadă în orice lună a anului. Un fenomen deosebit de frecvent este ceaţa, care se produce în 70% din zilele anului.

Marea alpină

Vânturile au o viteză medie de 6-8 m/s vara şi 12-14 m/s iarna, dar pot atinge deseori şi 40-45 m/s. Frecvenţa cea mai mare o au vânturile din sectorul vestic, evidenţiind astfel circulaţia maselor de aer temperat-marine.

INFORMAŢII METEO ONLINE - Vremea pe Ceahlău

Informaţii meteo online furnizate de observatorul Toaca:

Alte informaţii meteo online:

publicitate